Logo Antoinette Bolt

Mensen met burn-out voelen zich moe, uitgeput.

De term burn-out wordt vrijwel altijd gebruikt in relatie tot werk. Mensen met burn-out voelen zich moe, uitgeput. Mensen die burn-out zijn voelen zich zo uitgeput dat ze zich niet meer in staat voelen hun werk te doen en vaak daarom zelfs gaan twijfelen aan hun eigen kwaliteiten.

Ze kunnen gaan denken dat ze niks meer kunnen en zichzelf waardeloos vinden. Soms voelen ze zich vervreemd van zichzelf. Terwijl ze ooit met plezier, toewijding en energie aan het werk waren, lukt het nu nauwelijks nog om uit bed te komen en alleen de gedachte aan werk kan al angst oproepen. Bij een flinke burn-out, kan de confrontatie met werk lichamelijke reacties teweeg brengen, zoals zweten, hartkloppingen, benauwdheid.

Wanneer de burn-out nog niet zo erg is, merken mensen vaak dat ze meer gaan opzien tegen hun werk, zich niet meer zo goed kunnen concentreren, werk uitstellen, dat er minder uit hun handen komt en dat zij, bijvoorbeeld in beroepen met klantencontact, het contact met klanten proberen te vermijden.

De oorzaak van een burn-out ligt meestal niet alleen bij te lang te hard werken, vrijwel altijd is er meer aan de hand. Dat kan zijn dat er spanningen zijn op het werk tussen collega’s, conflicten of onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf, een dreigend faillissement of moeilijke privé omstandigheden. Een burn-out kan zich ook ontwikkelen juist ná een heel moeilijke periode. Als bijvoorbeeld een faillissement is afgewend en het bedrijf weer even gered lijkt en de spanning iets afneemt, slaat de uitputting toe.

Een burn-out kan de beste overkomen. Juist mensen die met toewijding, een hoog streefniveau en perfectionisme werken en zich erg verantwoordelijk voelen voor het bedrijf, collega’s of werknemers, lopen het risico burn-out te raken. In plaats van mensen met burn-out wordt er dan ook wel gesproken van ‘vermoeide helden’.

Wanneer je moe bent en aanvoelt dat je wel eens een burn-out zou kunnen krijgen, of wanneer je al echt burn-out bent, maak dan een afspraak. Een burn-out gaat niet zomaar over, maar is meestal wel goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.