Logo Antoinette Bolt

Alsof er een grauwe sluier over elke dag ligt, alles kost moeite.

Veel mensen voelen zich wel eens somber of lusteloos. Het is normaal dat je stemming wat schommelt door de weken of maanden heen. Mensen die last hebben van een depressie zijn echter voortdurend somber, alsof er een grauwe deken over elke dag ligt. Elke dag kost moeite, is soms een gevecht en niks gaat meer vanzelf.

Mensen die last hebben van een depressie zijn voortdurend somber, alsof er een grauwe deken over elke dag ligt. Alles doe je dan op wilskracht en je kunt er niet meer van genieten. Er is nog maar zelden, of misschien wel nooit meer iets dat echt leuk is, geen lichtpuntjes meer in de week of iets om naar uit te kijken. Het einde van de dag, tot je weer in bed mag, lijkt eindeloos ver weg.

Mensen met een depressie slapen vaak veel, zonder dat ze zich uitgerust voelen, of ze kunnen juist heel moeilijk slapen. Zij voelen zich meestal moe. Heel akelig aan een depressie is, dat mensen in een vicieuze cirkel terecht komen. Door de lusteloosheid ben je minder actief en maak je minder leuke dingen mee, waardoor je ook steeds minder zin hebt om nog erop uit te gaan of iets te ondernemen. Zo trek je je steeds verder terug totdat andere mensen ook kunnen gaan denken dat je geen behoefte hebt aan contact, je niet meer uitgenodigd wordt en zelf ook geen initiatief meer neemt.

Een depressie is allerminst onschuldig. Het kan leiden tot relatieproblemen, het afbreken van studie of verlies van werk en mensen die werkelijk geen uitweg meer zien, kunnen suïcidaal worden. Het leven kan zo’n zware last worden, dat suïcide nog de enige uitweg lijkt.

Mensen die eenmaal een depressie hebben meegemaakt, zijn kwetsbaarder geworden en de kans op een volgende depressie neemt daarmee toe.

Gelukkig is een depressie goed te behandelen, de meeste mensen kunnen goed geholpen worden en hun zin in het leven weer terugvinden. Ook als je maar een beetje somber bent en nog niet aan een depressie lijdt, kan het goed zijn om een afspraak te maken. In een depressie komt je langzaam terecht, vaak zonder dat je het zelf echt door hebt. Dus als je iets herkent, zoek dan hulp, hoe eerder die negatieve spiraal doorbroken wordt, hoe beter het is.