Logo Antoinette Bolt

Omgaan met chronische ziekte of onbegrepen lichamelijke klachten.

Op niet alle lichamelijke klachten is een medisch antwoord te vinden. Veel mensen moeten leven met lichamelijke klachten waarvan de oorzaak niet (helemaal) duidelijk is en waarvoor dan ook geen medische behandeling is. Of de medische behandeling helpt maar gedeeltelijk.

Deze klachten worden in psychologische termen aangeduid met de afkorting SOLK: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Fibromyalgie en CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) worden bijvoorbeeld vaak tot deze categorie gerekend.

Het kan ook zijn dat de oorzaak van de klachten wel degelijk bekend is, maar dat er geen behandeling mogelijk is, behalve misschien het gebruiken van pijnstillers, wat de meeste mensen liever willen beperken. Zo hebben – bijvoorbeeld – alle mensen die aan HMS/EDS  (hypermobiliteitssyndroom, Ehlers Danlos syndroom) lijden, of mensen met reumatische aandoeningen, pijnklachten en hebben last van vermoeidheid, maar er is geen medische behandeling voorhanden.

Of je (chronische) lichamelijke klachten nou wel of niet medisch begrepen worden, je zult een weg moeten vinden om ermee om te gaan. Dat is geen gemakkelijke opgave. In de eerste plaats heb je te maken met de klachten zelf, je moet de pijn verdragen en de vermoeidheid en eventuele andere klachten. Maar daarnaast komt ook je toekomst misschien in een ander daglicht te staan. Misschien kun je het werk of de opleiding niet meer doen die je graag deed en ziet je toekomst er anders uit dan je gedacht had, of je moet leven met de onzekerheid over wat je in de toekomst te wachten staat, meer dan andere mensen.

Dan heb je ook nog te maken met onbegrip uit de omgeving, meestal is het niet aan iemand te zien dat hij/zij pijn heeft. Er kan zelfs irritatie zijn als je niet meer mee kunt doen aan uitjes, vakanties, feestjes, omdat het te veel energie kost. Voor jonge mensen kan ook de vraag spelen of zij wel een relatie kunnen aangaan en misschien ooit een gezin kunnen stichten. Mensen die een relatie hebben, kunnen onzeker worden, of ze nog wel een leuke partner zijn. De partner moet zich op zijn/haar beurt ook weer aanpassen.

En als je dan een bepaald evenwicht hebt gevonden, kan het zijn dat intussen je situatie weer veranderd is, je klachten zijn toegenomen, zodat je je weer moet aanpassen aan de nieuwe situatie.

Het is kortom, een hele klus om goed te leren omgaan met chronische lichamelijke klachten. Het is wel mogelijk om er een weg in te vinden. Een psycholoog kan daarbij helpen.